esmaspäev, 10. juuni 2024

Info ja teadmised nendelt, kes klassiga reisil ei olnud.

 Grupis osalejate nimed: Margaret Oja, Karmen Kurisoo

Leia infot kõigi nende paikade kohta, kus klassiga käisime. Maakond kus reis toimus. Oluline info selle maakonna kohta linn, asula, kus olime - oluline info linna/asula kohta see muuseum  mida külastasime. üldine info muuseumi ajaloo kohta ning näitused või programmid, mida seal saav vaadata.

Wile Farmi eesmärgiks on kvaliteetsete tõualpakade kasvatamine, pehme ja sooja alpakavillase lõnga ning kudumite valmistamine ja müük. Alpakad pärinevad Lõuna-Ameerikast ja neid peetakse vanimateks, umbes 6000 aastat tagasi, inimeste poolt kodustatud loomadeks. Nende vanimaks tänaseni elusaks eellaseks loetakse vicunjasid. 2014.aasta alguses tõime oma farmi Järvamaal esimesed 11 alpakat. Eeltöö alpakade pidamiseks on olnud pikk. 2013.aasta kevadel sõitsime Saksamaale alpakafarmi, kus õppisime nädalajagu päevi alpakade pidamist nii teoorias kui praktikas. Selle aja jooksul veendusime oma otsuse õigsuses ja valisime välja loomad Eestisse toomiseks. Järgneva aasta veetsid väljavalitud alpakad Saksamaal ja Eestisse jõudsid emased loomad juba tiinetena. 2014.aasta 12.mail sündis meie farmi esimene alpakabeebi ehk kria, kes sai nimeks Wile (inglise keeles ahvatlus). Wile on kaunis isane, valge näoga pruun alpaka (ametliku värvitooniga dark rose grey). Wilest sai meie farmi nimi- ja vapiloom. Tänaseks on meie farmis sündinud palju erivärvilisi kriasid.   

Tegevused: Külastuse käigus teeme tutvust alpakadega, räägime nende päritolust, elukommetest ja lustakatest juhtumitest, vastame küsimustele. Farmi villatoas räägime alpakade pügamisest ja nende villa suurepärastest omadustest, võimalik on soetada alpakavillast lõnga ja kudumeid. Külastus kestab u 1 tund.


2) 5. septembril 1941 saabus Tallinna Idaalade propagandaosakonna ringhäälingu rühmajuht sonderführer Kriegler vajalike sammude astumiseks, et sõjajõudude ülemjuhatus võimalikult peatselt saadaks Eestisse liikuva 20 kW saatja. Tallinna Ringhäälingu esialgsed saateajad määrati kella 05.00 – 08.15 ja 12.00 – 23.00.

20.09. 1941. a saabuski Eestisse 20 kW saksa sõjaväesaatja, ning alustas Türil Tallinna saadete ja samas ka saksa rindemeestele mõeldud saadete edastamist 5. oktoobril 1941. a. Nende uute andmete põhjal oli Türi ilma saatejaamata 2 kuud ja 25 päeva. Sõjaväesaatja (nimetame seda tinglikult Soldatensender Ursula) kui strateegilise objekti asukoht oli ilmselt salastatud, sest puudusid andmed selle saatejaama paiknemise kohta. Seega, nüüd juba avalikustatud andmete järgi, töötas Türil 1943 . a jaanuarist kuni 1944. a septembrini 2 suure võimsusega kesklaine  raadiosaatejaama, Türi saatja lainepikkusel 415,5 m ning Soldatensender Ursula lainepikkusel 443,1 m.

Türi saatejaama õhkisid taganevad saksa väed 1944. aseptembris, samal ajal monteeriti sõjaväesaatja lahti ning see lahkus n.ö. omal jalal. Edasi tulevad 10-aastase poisikese mälestused ja tähelepanekud kirja panduna 70 aastat nende sündmuste toimumise ajast hiljem.

Võttes arvesse küllaltki pikka ajavahemikku, võib kirjapandus esineda ka väiksemaid ebatäpsusi, kuigi need küll midagi oluliselt ei muuda ega moonuta.

pidi oma koosseisult olema ülimalt universaalne. Esmalt olid nad kõik sõdurid, siis monteerijad, tehnikud, seadistajad, autojuhid ning mehaanikud.

Pump käivitati uuesti ja masti viimane, kõige peenem lüli tõusis koos antenniga 60 – 70 m kõrgusele ning nöörid kinnitati samuti ringikujuliselt ümber masti maasse rammitud ankruvaiade külge. Auto pealolevad masti transportkinnitused eraldati masti küljest, mis seisis nüüd juba trosside ja nööride varal kindlalt püsti. Auto paigutati teiste autode kõrvale rea lõppu. Kuna mastiautol paiknes ka jõujaam, hakkas ta algselt saatejaama elektrienergiaga varustama. Veidi hiljem rajati parki autode juurde ajutine trafo-alajaam. Kokku kulus raadio-saatejaama töökorda seadmiseks keskmiselt 8 tundi. Saatejaam alustas saadete edastamist 05.10.1941. a kell 17. Tegevused:Räägime kuuldemängust ja raadioteatri ajaloost, kuulame näiteid kuuldemängudest. Valime stsenaariumi ja salvestame kuuldemängu, mille lavastajad, helikujundajad ja osatäitjad on programmis osalejad. Valminud kuuldemäng jääb osalejatele.


3)  sajandi teisel poolel hakati suurt rõhku panema piimanduse arendamisele Eestis. Tänaseks on piimatootmine kujunenud üheks olulisemaks tootmisharuks põllumajanduses. Piima töötlemine sai alguse taludes, kus töövahendina kasutati omatehtud puitesemeid, tänapäeval on kasutusel võimas tehnika ja moodne tööstustehnoloogia. Kuna piima tootmine ja töötlemine on olnud Eestile olulise tähtsusega, selleks tekkis vajadus jäädvustada Eesti piimanduse areng ka tulevastele põlvedele.

Nii loodigi 1976. a Eesti Piimandusmuuseum, mis algselt oli Liha- ja Piimatööstuse Ministeeriumi Konstrueerimise ja Tehnoloogia Büroo (KTB) Piimandusajaloo Uurimise Osakonnaks. Asukohaks valiti Imavere, kuna seal asutati 1908.a. esimene ühistegelikel alustel ja talunikele kuuluv ühispiimatalitus Eestis. Piimakombinaatidest hakati kokku korjama vananenud tööstustehnikat. Korraldati ekspeditsioone, korjamaks ja säilitamaks taludes piimatöötlemiseks käsitletud esemeid.

Lootus muuseum külastajaile avada tekkis 1993.a., mil muuseum iseseisvus. Kuid iseseisva muuseumina Põllumajandusministeeriumi alluvuses ei saadud Rahandusministeeriumist toetust. Nii moodustati 1994. a Eesti Põllumajandusmuuseumi juurde filiaal Eesti Piimandusmuuseum. Kahjuks ei aidanud see kaasa muuseumi kapitaalremondi lõpetamisele ja avamisele. Tegevused:

4) Paide Vallimäel asuvasse ordulinnusesse on rajatud Ajakeskus Wittenstein. Ajamasina rolli täidab lift, mis viib ühest ajastust teise. Erinevatel korrustel saab tutvuda muinas- ja orduaja, kuningate ja tsaaride aja, okupatsiooni- ja eesti aja ning taasiseseisvumisajaga. Ajakeskuses on palju heli- ja valgusefekte, video- ja audioprogramme. Keskust tasub külastada kogu perega, sest käed-külge eksponaadid pakuvad põnevust igas vanuses ajarändurile.Tegevused: Rännaku käigus kohtuvad lapsed lõbusate ajalooliste tegelastega, keda kehastavad näitlejad. Viime läbi põlise rituaali, toimub rüütliturniir, sõita saab postitõllaga ja palju muud huvitavat.

Seda ilmestavad igale ajastule omased suupisted. Alustades naerist, seapekist ja ubadest, lõpetades koduse karaski ja kuivatatud puuviljadega.

Milliseid õppetunde Sinu klassikaaslased sel päeva läbisid, kui nad ekskursioonil olid.

Wilde farmis oli: loodusõpetus, ajalugu, ringhäälingus oli: ajaligu, piimandusmuuseumis oli:kodundus,matemaatika ja ajalugu,ajakeskuses oli:ajalugu ning teised õppetunnid olid: kehaline(ujumine ja jalutuskäik)

Tee kaart  kuhu paned peale kõik need kohad, kus klass õppekäigu ajal viibis.


Kirjuta, milline õppekäigu osa oleks Sinule kõige enam meeldinud, kui oled eelnevalt läbi töötanud nende programmide materjalid.

Mulle oleks meeldinud kõige rohkem paide ajakeskuse programm sest olen seal enne käinud ja see on põnev koht

Mis on:

värten  ketramisvahend, mis koosneb ümmargusest kitseneva otsaga puuvarrest

kraas › kahest metallhaakidega kaetud lauakesest koosnev tööriist

kuidas kutsutakse alpaka poega > kira

kui kaua kestab alpakade tiinus ja mille poolest on alpakade tiinus eriline Tiinus kestab 11,5 - 12 kuud Sünnib tavaliselt 1 beebi, keda kutsutakse KRIAks 2 nädalat peale poegimist uus paaritus Võõrutatakse 6 kuused kriad.

mille poolest erineb siidikana jalg tavalise kana jalast? Siidikana jalgadel on suled, kuid tava kanal mitte.


Grupis osalejate nimed Nils ja Volodja

Leia infot kõigi nende paikade kohta, kus klassiga käisime.

Maakond kus reis toimus. Oluline info selle maakonna kohta. See on Eesti keskel.

linn, asula, kus olime - oluline info linna/asula kohtaa.    , Linna on esimest korda kirjalikes allikates mainitud seoses 1265. aastaga, mil alustati Paide ordulinnuse rajamist. Asula sai linnaõigused 1291. aastal.

see muuseum  mida külastasime. üldine info muuseumi ajaloo kohta ning näitused või programmid, mida seal saav vaadata.a.    Eestis on põllumajanduslikku maad olnud juba vanadest aegadest peale.

Milliseid õppetunde Sinu klassikaaslased sel päeva läbisid, kui nad ekskursioonil olid.

Tee kaart  kuhu paned peale kõik need kohad, kus klass õppekäigu ajal viibis.

Kirjuta, milline õppekäigu osa oleks Sinule kõige enam meeldinud, kui oled eelnevalt läbi töötanud nende programmide materjalid.

kui rühmas on erinevad arvamused, pange kõik oma arvamused kirja.

Mis on:

VÄRTEN algeline ketramisvahend

kraas kahest metallhaakidega kaetud lauakesest koosnev tööriist

kuidas kutsutakse alpaka poega

kui kaua kestab alpakade tiinus ja mille poolest on alpakade tiinus eriline

mille poolest erineb siidikana jalg tavalise kana jalast?

Mis värvi on siidikana nahk? 

Mis värvi on kanade silmad? 

Kuidas nimetatakse kanade pealael olevat punast nahamoodustist? 


Grupis osalejate nimed Artur Aarna, Konrad Järvemets

Leia infot kõigi nende paikade kohta, kus klassiga käisime. Maakond kus reis toimus. Oluline info selle maakonna kohta

Türis, Imaveres ja Paides.

linn, asula, kus olime - oluline info linna/asula kohta

Olite wile farmis, Piimandusmuuseumis, ringhäälingus ja ajakeskuses.

see muuseum  mida külastasime. üldine info muuseumi ajaloo kohta ning näitused või programmid, mida seal saav vaadata.

Eesti Ringhäälingumuuseum on 29. aprillil 1999 Eesti Ringhäälingute Liidu, Eesti Raadio, Eesti Televisiooni, Eesti Ringhäälingu Saatekeskuse AS-i ja Türi Linnavalitsuse asutatud mittetulundusühing

Milliseid õppetunde Sinu klassikaaslased sel päeva läbisid, kui nad ekskursioonil olid. 

Nad õppisid kohtade ajaloost, kuidas teha jäätist, kuidas farmi pidada ja lõnga teha.

Tee kaart  kuhu pan  ed peale kõik need kohad, kus klass õppekäigu ajal viibis. 



Kirjuta, milline õppekäigu osa oleks Sinule kõige enam meeldinud, kui oled eelnevalt läbi töötanud nende programmide materjalid.

  Oleks wile farm ,sest tahaks näha alpakasi


Mis on:

värten kedervars 

kraas metallhaagid

kuidas kutsutakse alpaka poega on kriaks

kui kaua kestab alpakade tiinus ja mille poolest on alpakade tiinus eriline? alpakade tiinus kestab 242 päeva kuni 345 päeva

mille poolest erineb siidikana jalg tavalise kana jalast? Et on suurem ja paksem

Mis värvi on siidikana nahk? must

Mis värvi on kanade silmad? pruunid

Kuidas nimetatakse kanade pealael olevat punast nahamoodustist?  Seda nimetakse kammiks


Rauno Randloo, Mattias Apse

Tööleht õpilasele, kes ei käinud klassiga kaasas

Reede

Koguneme kell 8.45 silla all

9.00 Buss alustab sõitmist.

10.00 Wile farm

Wile alpakafarm on koduks enam kui 60 alpakale, kelle villa kasutatakse lõnga ning alpakavillaste toodete valmistamiseks. Wile Alpakafarm on Eesti parim ainult alpakade kasvatamisele pühendunud farm, mis pakub võimalusi alpakade ja nende villa tundmaõppimiseks. Wile farmis on  pood ja e pood ka

11.30 Lõuna Türil

TÜRI

Türi on linn Järva maakonnas Türi vallas. Asub Pärnu jõe ääres.Sõmeru maantee, pealinnaga ühendab teda Tallinna–Rapla–Türi maantee. Tänapäevane Türi kui aedlinn on kuulus igal aastal toimuva Türi lillelaada järgi. Türi on ka Eesti kevadpealinn.

1926. aastal oli Türil 2500 elanikku ja 30 tänavat. Hakati rajama parke ja puiesteid. Töötas Türi tellise- ja keraamikavabrik.Tänapäeval aastal 2021 elas 5129 inimest Türis.

, Eestis

12.30 Ringhäälingumuuseum

Eesti Ringhäälingumuuseum avati  29.Aprill 1999. Ringihäälingumuuseum asub Tallinnas, Eestis ja see on pühendatud raadio- ja televisioonitehnoloogiale ning Eesti ringhäälingu ajaloole. Muuseumis on välja pandud vanad raadioaparaadid, televisioonid, mikrofonid, salvestustehnika ning palju muud huvitavat ringhäälinguga seotut. Külastajad saavad tutvuda ringhäälingu arengulooga ning vaadata vanu tele- ja raadiosaateid. Muuseum on avatud kõigile huvilistele, kes soovivad rohkem teada saada ringhäälingu 

Eestis ja see on pühendatud IMAVERE

Imavere on küla Järva maakonnas Järva vallas. 

Elanike arv aastal 2017 oli 872.

Imavere vald asub Järvamaa maakonnas Eestis. See hõlmab endas mitmeid külasid ja asulaid nagu Imavere, Kaaruka, Kareda, Kuksema, Türi, Vissuvere ja Palasi. Imavere vald on tuntud oma maalilise looduse ja rikkaliku ajalooga, seal asub mitmeid ajaloolisi vaatamisväärsusi nagu Imavere mõisaansambel ja Kareda mõisa peahoone. Lisaks on Imavere vald tuntud oma aktiivse kultuuri- ja spordielu ning korraldatakse regulaarselt erinevaid üritusi ja ühistegevusi kohalike elanike ja külaliste jaoks.

15.00 Piimandusmuuseum

Piimandus muuseum

Piimandusmuuseum on muuseum, mis keskendub piimatoodete tootmisele ja ajaloole. Seal saab külastaja tutvuda piimatööstuse arengulooga, näha vanu piimandusseadmeid, õppida piimapõhiste toodete valmistamist ja proovida erinevaid piimatooteid. Lisaks saab seal ka teavet piima olulisusest meie toitumises ja selle mõjust tervisele. Piimandusmuuseum on huvitav koht nii lastele kui täiskasvanutele. Piimandusmuuseum on 1976. aastal asutatud muuseum, mis asub Järva maakonnas Imaveres

Õhtusööki Kilplaste külas ja majutumine

 Laupäev

Rahulik hommik, hommikusöök ja koristamine

Sõidame Paidesse kus teeme väikese jalutuskäigu.

Paide

Paide populaarsus oli 8081 aastal 2023

Paide on Eesti linn ja Järva maakonna halduskeskus. See asub umbes 90 kilomeetrit Tallinnast idas. Paide on tuntud endise piiskopilinnana ja seal asub ka tuntud Vaheküla varemed, mis on üks Eesti suuremaid keskaegseid kindluse varemeid. Lisaks on Paides mitmeid kaasaegseid infrastruktuure, sealhulgas spordikeskus, teater ja kunstigaleriid

Kell 13.00 lõuna Paides

Programmi lõppedes alustame koduteed.

Milliseid õppetunde Sinu klassikaaslased sel päeva läbisid, kui nad ekskursioonil olid. 

Loodus, Ajalugu, ujumine, Kokandus

Tee kaart  kuhu paned peale kõik need kohad, kus klass õppekäigu ajal viibis.

Kirjuta, milline õppekäigu osa oleks Sinule kõige enam meeldinud, kui oled eelnevalt läbi töötanud nende programmide materjalid.

kui rühmas on erinevad arvamused, pange kõik oma arvamused kirja. Meile meeldiks käia piimandus muuseumis.

Mis on:

värten on voki  osa

kraas on tööriist villa kohestamiseks enne ketramist.

kuidas kutsutakse alpaka poega kriaks

kui kaua kestab alpakade tiinus ja mille poolest on alpakade tiinus eriline Alpaka tiinus kestab 345 päeva. See on eriline, sest neil ei sünni rohkem kui üks poeg.

Mis värvi on siidikana nahk? valge

Mis värvi on kanade silmad? violettsed

Kuidas nimetatakse kanade pealael olevat punast nahamoodustist? hari


Grupis osalejate nimed    Mariel Loitmaa, Mia Eliisa Veskimäe, Carmel Rogov

Leia infot kõigi nende paikade kohta, kus klassiga käisime. Maakond kus reis toimus. Oluline info selle maakonna kohta

Järvamaakond. Järvamaakonna pindala on  2647km2. Seal on 30 072 elanikke.

linn, asula, kus olime - oluline info linna/asula kohta

Olite Paides. Paides on Ordulinnus. Seal on linnuse peatorn mida  kutsutakse Paide Vallitorniks.

see muuseum  mida külastasime. üldine info muuseumi ajaloo kohta ning näitused või programmid, mida seal saav vaadata. 

Wile farm: Seal on palju Alpakasid, kui tahad saab neid isegi osta, Nad alustasid oma tegemist 2014. Alpakasid saab toita ka.  

               Ringhääling: Ringhäälingu muuseum alustas tegutsemist 5 sept                 

               1941. Seal saab tutvuda raadio ja televisiooni ajalooga. Programmi    

               kestvus on tavaliselt 90min. 

Piimandus: Muuseum on loodud selleks, et koguda, uurida, eksponeerida ja säilitada Eesti piimanduse ajalugu. See muuseum loodi aastal 1976. Piimanduse keskuses saab ka käsitöö jäätist teha 

Ajakeskus: See muuseum asub aadressil Veski Tänav 11, sellel ehitisel on kaheksa korrust ja igal korrusel tutvustatakse ühte Eesti ajaloo etappi.

Milliseid õppetunde Sinu klassikaaslased sel päeva läbisid, kui nad ekskursioonil olid. 

Ringhäälingu muuseumis: ajaloo ja kirjanduse kohta

Ajakeskuse muuseumis:  ajaloo kohta

Piimandus muuseum: kokanduse kohta

Wile farm: loodusõpetuse kohta

 Tee kaart  kuhu paned peale kõik need kohad, kus klass õppekäigu ajal viibis.

          

Kirjuta, milline õppekäigu osa oleks Sinule kõige enam meeldinud, kui oled eelnevalt läbi töötanud nende programmide materjalid. 

Meie arust oleks kõige põnevam olnud Wile farmis käik.

Mis on:

värten ehk lõnga ketramis vahend

kraas ehk villa ja lõnga tööriist

kuidas kutsutakse alpaka poega ehk Kriia

kui kaua kestab alpakade tiinus ja mille poolest on alpakade tiinus eriline tiinus kestab neil umbes 11,5 kuud. see on eriline, sest nad võivad sünnitada kaksikuid.

mille poolest erineb siidikana jalg tavalise kana jalast? Tal on viis varvast.


  1. Grupis osalejate nimed Frank Kõverik 5.b, Karl-Markus Maurus 5.a 


  1. Leia infot kõigi nende paikade kohta, kus klassiga käisime.

    1. Maakond kus reis toimus. Oluline info selle maakonna kohta. Te olite Järva maakonnas. Paide on Järva maakonnalinn.

    2. linn, asula, kus olime - oluline info linna/asula kohta. Te olite Paides, Türil ja Imaveres. Nendes asulates on palju loodust, kuid pinnakate on õhuke. 

    3. see muuseum  mida külastasime. üldine info muuseumi ajaloo kohta ning näitused või programmid, mida seal saav vaadata. Sihtasutus Eesti Ajaloomuuseum on muuseum, mille põhiülesandeks on Eestimaa ja ajalooga seotud materjalide kogumine, säilitamine, teaduslik läbitöötamine, nende vahendamine üldsusele ja museoloogilise töö edendamine.

  2. Milliseid õppetunde Sinu klassikaaslased sel päeva läbisid, kui nad ekskursioonil olid. Kuidas käituda alpakadega? Avasta rahu nende vastu ja ilu,  mida pakuvad meie rahuliku.

  3. Tee kaart  kuhu paned peale kõik need kohad, kus klass õppekäigu ajal viibis. JÄRVAMAA - Maakonnaplaneering.ee

  4. Kirjuta, milline õppekäigu osa oleks Sinule kõige enam meeldinud, kui oled eelnevalt läbi töötanud nende programmide materjalid. Meie lemmik tegevus oleks olnud ujumine ja piimandusmuuseum.

    1. kui rühmas on erinevad arvamused, pange kõik oma arvamused kirja.

Mis on:

  • värten, algeline ketramisvahend

  • kraas, kaks nelinurkset käepidemega lauakest, mille pinnale on kinnitatud tihedalt metallhaagid.

  • kuidas kutsutakse alpaka poega, alpaka poega kutsutakse kriaks.

  • kui kaua kestab alpakade tiinus ja mille poolest on alpakade tiinus eriline, Alpakade tiinus kestab umbes 11,5 kuud ehk ligikaudu 345 päeva.

mille poolest erineb siidikana jalg tavalise kana jalast? Siidikana jalad erinevad tavalise kana omadest järgmiselt:

  1. Suled jalgadel: Siidikatel on jalad ja varbad sulgedega kaetud.

  2. Viis varvast: Siidikatel on viis varvast, tavakanadel neli.

  3. Tumedam nahk: Siidikate jalad on sinakas-mustad, tavakanadel kollakad või roosakad.