esmaspäev, 18. september 2023

Õppeprogramm „Vesi kui elukeskkond“ 20.09.2023 kl 10.00-11.30 ning 12.00-13.30.

Õpilasi saadavad klassijuhatajad Anu Ratasep ja Martti Rõõmus ning õpetajad Ines Vasemägi ja Silvia Sibul

Koguneme kell 9.25 Loomaaia Põhjaväravas Paldiski maantee 145. Sealt alustame kõndimist  9.30 Lääneväravasse. Palume olla täpne.

Kui mõni laps soovib tulla koheselt kell 9.45 Lääneväravasse, Ehitajate tee 150, tuleb vanemal sellest eelnevalt meili teel teada anda. 18. septembri õhtuks peavad need vanemate meilid olema Anule saadetud. 19. sept hommikul edastan osalejate arvud erinevates väravates ka loomaaiale.  Siis oskame ka õpetajatena arvestada ja saame  teistega muretult kell 9.30 liikuma hakata õppeklassi juurde, et aegsasti esimene grupp kell 10 tunniga alustada saaks. 

Kui laps haigestub ootamatult, palun saata sõnum Anule telefoni või e-mailile enne kogunemist. Õppekäigul e-kooli lugemine ei ole võimalik ja info õpetajateni ei jõua. Õppekäigul arvestame kõigi õpilastega ja hiljem hilinejaid otsida ei ole võimalik. Samas ei taha ju ka asjatult oodata, et järsku laps tuleb teise bussiga ja ülejäänud laste õppekäik ebaõnnestub. Loomaaia töötajad palusid meil olla täpsed.

10.00-11.30 on tund “Vesi kui elukeskkond” 5a klassi õpilastele ja samal ajal jalutab 5b klass koos saatjatega ning tutvub loomadega.

Kell 11.30-12.00 on lõuna. Kaasa oma jook ja söök. Peame ühiselt piknikku.

12:00 - 13:30 on tund “Vesi kui  elukeskkond” 5b klassi õpilastele ja samal ajal jalutab 5a klass koos saatjatega ning tutvub loomadega.

13:50 on mõlemad grupid taas Põhjaväravas, ütleme head aega ja lapsed saavad koju minna.

Kaasa hea tuju, selga ilmastikukindel riietus. Mütsid, sallid kindlasti, sest mere ääres on tuuline ja palju jahedam. Kui on palav, saab riided ära võtta ja seljakotti pista, aga kahjuks ei ole midagi juurde panna, kui on külm ja vajalik on koju jäänud.  Seega, tuleb olla ettenägelik! Ka vihma kaitseks võiks midagi kaasas olla sest jalutuskäigu ajal oleme õues. Pistke lastele taskusse ka taskurätikuid. Mul on alati väike varu kaasas, mis iga kord ära tarbitakse aga 52 lapse jaoks ma seda teha ei suuda.

Telefon peab olema laetud, ja vanema ning klassijuhataja number sisestatud. 

Pista kotti ka võileib ja termosega sooja jooki, et saaksime piknikku pidada.


Sel korral tuleb Sul loomaaeda ise tulla ja see on teadlik otsus, et õpiksid õppekäikudel iseseisvalt liikuma. See ise tulemine on ka selle õppekäigu osa lisaks loomaaias toimuvale. Et kõik kenasti õnnestuks, tuleb Sul enedal teha eeltööd.

Esimene ülesanne on jõuda loomaaeda:

1.      Uuri Google Maps kaardilt, mis kell väljub Sinu buss, et Sa jõuaksid hiljemalt 9.20 Paldiski maantee 145 olevasse Loomaaia väravasse. Võid alati jõuda varem, aga mitte hiljem. Uuri, mitme bussiga pead tulema, millises peatuses bussile tulema ja mitu peatust tuleb sõita ja kus tuleb maha tulla.

2.      Kutsu vanemad ja näita neile, et oled oma teekonna kenasti kaardi pealt endale selgeks teinud ja jutusta neile, mis kell alustad kodust liikumist, mis kell pead olema bussipeatuses. Pea meeles, et peatuses tasub olla 10 minutit varem, et bussist maha ei jääks.

3.      Saada oma kooli meililt minule korrektne meil, võid teha arvuti ekraanist kuvatõmmise ja anna teada, et oskad loomaaeda tulla. Kirja alustame viisakalt sõnaga Tere, ning kirja lõppu tuleb alati kirjutada oma nimi ja klass. anu.ratasep@tyhg.edu.ee

4.      Kindlasti võid teha koostööd sõbraga ja kokku leppida, et liigute koos, siis on julgem ja turvalisem. Anna siis sellestki vanematele ja minule teada, kellega koostööd teed või kas tuled üksinda seiklema.

5.      Kontrolli, et minu telefoni number ja vanemate numbrid on telefonis ja telefon on laetud. Sel päeval on targem telefoniga mitte mängida, et see ootamatult tühjaks ei saaks. Siis saame Sind aidata, kui meile eksimise korral helistad.

6.      Uuri, kuidas saad koju ja anna sellest oma vanematele teada, millisest peatusest, millise bussiga pead tulema ja mitu peatust sõitma. Siis on vanematel julgem tunne Sind üksinda linna seiklema lubada.

7.      Võid Google Maps kaudu mõlemad juhised ka omale telefoni salvestada, et saaksid oma liikumist kontrollida, kui oled juba teel.

Teine õppekäigu ülesanne on harjutada grupiga liikumist ja minu ja Martti juurde kogunemist. Jälgime teid, kui tähelepanelikud te olete, kas märkate meie kogunemise märguannet. Loe minu kirja, mille kirjutasin teile e-kooli pärst spordipäeva. Natuke harjutasime seda juba staadionil ja osad said selle ülesandega juba suurepäraselt hakkama.

Üks hästi suur oskus on olla täpne, ja teine oluline asi on eelnev teavitamine. Kui juhtub, et eelmisel päeval haigestud, anna koheselt teada ja palu vanematel seda teha. Õppekäigule minnes tuleks lisaks e-kooli tõendile saata info ka minule sõnumina telefoni või e-mailile. Siis ei pea teised lapsed asjatult Sind ootama ja meie päev ei lähe lörri.

Harjutame õppekäikudel käimist esmalt oma kodulinnas, et hiljem neid oskusi ka kaugemale viivatel õppekäikudel kasutada ja pikemaid retki ette võtta.

Sinu tublidus õppekäikudel annab meile kindluse ja turvatunde, et võime teiega ka suuremaid retki ette võtta.

Loe hoolikalt ka minu õppekäigu infot, mille ka siia e-kooli panin ja kontrolli, et kõik vajalik saab kaasa. Alati küsi abi vanematelt, kuid proovi esmalt ise hakkama saada.